AB, Suriyeli mültecilerin zorla geri gönderilmesinin “şu an mümkün olmadığını” belirtti

AB Komisyon Üyesi Magnus Brunner: Suriyeli Mültecilerin Zorla Gönderilmesi Şu An Mümkün Değil

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun iç ilişkiler ve göçten sorumlu üyesi Magnus Brunner, Beşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından Suriye’deki durumun sürekli değiştiğini ve mevcut şartlarda AB ülkelerindeki Suriyeli mültecilerin zorla gönderilmesinin şu anda mümkün olmadığını belirtti.

Macaristan İçişleri Bakanı Sandor Pinter ve AB Komisyonunun iç ilişkiler ve göçten sorumlu üyesi Brunner, AB ülkelerinin adalet ve içişleri bakanlarının Brüksel’deki toplantısının ardından basın açıklaması yaparak durumu değerlendirdiler.

Brunner, Esad rejiminin devrilmesinin ardından Suriye’deki durumun sürekli değiştiğini ve mevcut koşullar altında AB ülkelerinde yaşayan Suriyeli mültecilerin zorla gönderilmesinin şu anda mümkün olmadığını vurguladı.

Suriye ve sınır bölgelerinde yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Brunner, şu açıklamalarda bulundu:

“Şu anda durum oldukça değişken. Hem fırsatlar hem de riskler mevcut. İktidarın barışçıl şekilde devrilmesine rağmen, yeni aktörlerin tutumu hakkında çok az bilgiye sahibiz. Bu nedenle, Suriyeli mülteciler için şu anda yaşanan değişikliklerin net sonuçlarını çıkarmak zor. Avrupa’daki Suriyeli diaspora arasında kutlamalar var. Gönüllü olarak geri dönüşlere odaklanmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Bu pek çok Suriyeli için çekici olabilir ancak zorla geri dönüşler şu anda mümkün değil.”

Geri Dönüşler İçin “Mali Teşvik” Önerisi

Zorla geri dönüşler konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Brunner, durumun nasıl gelişeceğini ve yeni hükümetin tutumunu henüz bilmediklerini belirtti.

“Ülkelerine dönmek isteyen Suriyelilere mali teşvikler sunulması gerektiğini düşünüyor musunuz ve AB Komisyonu, mali teşvik sunmak isteyen üye ülkelerle işbirliği yapar mı?” sorusuna Brunner, “Evet. Gönüllü geri d dönüşleri desteklemeliyiz. Ayrıca mali teşvik konusunda da evet” yanıtını verdi.

Esad rejiminin devrilmesinin ardından Avrupa’da “Suriyelilerin geri gönderilmesi” tartışmaları başlamıştı. AB üyeleri de dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesi sığınma politikalarını gözden geçirmeyi düşünmüş ve Suriyeli mültecilerin başvurularını askıya almıştı. (AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir