İngiltere Genelkurmay Başkanı: Kuzey Koreli Askerler Rusya Saflarında!
İngiltere Genelkurmay Başkanı Oramiral Radakin, İngiltere Kraliyet Silahlı Kuvvetler Enstitüsü’nün (RUSI) yıllık toplantısında, savunma ve güvenlik alanında önemli açıklamalarda bulundu.
Bu yılın en dikkat çekici gelişmelerinden biri olarak, Kuzey Koreli askerlerin Rusya saflarında Ukrayna sınırına getirilmesine değinen Radakin, Rusya-Kuzey Kore işbirliğinin, Moskova ve Pyongyang arasında daha fazla teknoloji ve uzmanlık ticaretine yol açabileceğini belirtti.
Radakin, dünya genelindeki olaylara rağmen İngiltere’nin varoluşsal bir tehditle karşı karşıya olmadığını vurgulayarak, “Coğrafyamız ile Arktik’ten Avrasya’nın steplerine uzanan derin bir ittifak tarafından korunuyoruz. Yine de istikrarsız bir dünyanın getirdiği sonuçları yaşamaktayız.” ifadelerini kullandı.
Askerlerin kariyerlerinde gördükleri tehlikelerin arttığına işaret eden Radakin, “Bu durum özellikle nükleer alanda belirgin. Şu an üçüncü bir nükleer çağın eşiğindeyiz. Bu çağ, çoklu ve eş zamanlı ikilemler, nükleer güç ve yıkıcı teknolojilerin yaygınlaşması ile karakterize ediliyor.” dedi.
Radakin, İran, Kuzey Kore, Rusya ve Çin’in nükleer alanındaki adımlarını küresel bir tehdit olarak gösterirken, ABD ve İngiltere gibi ülkelerin müttefiklerini korumak adına nükleer güç kullanmaya hazır olduklarını açıkladı.
Rusya’nın İngiltere ve NATO müttefiklerine saldırma ihtimalinin düşük olduğunu belirten Radakin, “NATO’nun caydırıcılık stratejisi etkili çalışıyor. Ancak güçlü bir karşı tepki verebileceğini bilen Rusya’ya karşı hazırlıklı olmalıyız.” şeklinde değerlendirmede bulundu.
“HALA ÇOK YAVAŞIZ”
Savunma alanında yapılması gereken reformlara da değinen Radakin, “Hala çok yavaş ilerliyoruz, dikkatli hareket etmeliyiz. Risklerden kaçınmalıyız ve öncelikleri belirlemeliyiz.” şeklinde görüş bildirdi.
2021 yılında benzer bir açıklama yaptığını ve hala aynı noktada olduklarını belirten Radakin, reform sürecinde insanların karşılaştığı engellerin kaldırılması gerektiğini vurguladı.
Radakin, kurumsal eksikliklerin giderilmesinin önemine dikkat çekerek, güç ve hıza dayalı bir kurumsal kültürün oluşturulması gerektiğini ifade etti.
Teknoloji, bilim ve uluslararası işbirliklerin reform sürecine katkı sağlayacağını belirten Radakin, dünyadaki risklerin arttığını ve artık daha tehlikeli bir dünya ile karşı karşıya olduklarını kaydetti.