Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi’nin geçen hafta yapılan seçimlerde oyların yüzde 90’ına yakınını alarak 3. kez başkan seçilmesinin ardından hükümet bozulan ekonomiyi düzeltmek için IMF’nin özelleştirme programlarına sarıldı.
Ekonomideki istikrarlı bozulma, Mısır’ı başkanlık seçimi sonrasında beklenen önlemleri alma konusunda baskı altına sokarken; bunların arasında para biriminde devalüasyon ve faiz oranlarının yükseltilmesinin yanı sıra devlet varlıklarının daha hızlı satılması da yer alıyor.
Analistler, hükümet acı reçetesini seçimlere kadar ertelediğine inanıyordu. 10-12 Aralık’ta Abdülfettah es-Sisi, ciddi bir rakip olmadan girdiği ve Gazze’deki savaşın gölgesinde kalan seçimleri kazanarak üçüncü altı yıllık dönemine başlamış oldu.
Artık Mısır ekonomisi için odak noktaları; aşırı değerli para birimi, rekor seviyeye yakın enflasyon ve hem iç hem de dış borçlarla nasıl başa çıkılacağına ilişkin çözümler olacak.
MISIR LİRASI ÇÖKTÜ
Bir yıl önce 1 dolar karaborsada 29 Mısır lirası iken şimdi 50 liradan fazla. Resmi kur ise 30,85 seviyesinde. Bir yıl sonrası için resmi kurun 50 seviyelerinde olması öngörülüyor.
HSBC’den Simon Williams, “Hükümetin yapması gereken pek çok büyük seçim var ancak güvenilir bir para birimi, anlamlı bir ekonomik toparlanmanın anahtarıdır” dedi.
Morgan Stanley araştırma notunda ise “Kısa vadede dalgalı kura geçiş yerine kademeli bir düzenlemenin daha muhtemel olduğunu düşünüyoruz.” dedi.
ÖZELLEŞTİRMEDE DÜĞMEYE BASTILAR
IMF ile bir yıl önce varılan 3 milyar dolarlık mali anlaşma, Mısır’ın para birimini serbestçe dalgalanmaya bırakamaması ve devlet varlıklarının satışında ilerleme kaydedememesi nedeniyle sekteye uğramıştı. IMF de, 2023’te yapılması gereken yaklaşık 700 milyon dolarlık ödemeyi erteledi.
Sisi yönetimi ise seçimlerin ardından özelleştirmeleri hızlandırmak için düğmeye bastı. Mısır Başbakanı Mustafa Madbuli devlet varlıklarının satış programında önceliğin havalimanları ve telekom endüstrisinde olduğunu söyledi.
50 şirketin elden çıkarılması için hükümetin Uluslararası Finans Kurumu ile ön çalışmalar yaptığını belirten Başbakan, “Mısır Varlık Fonu, 7 tarihi otelin portföyündeki hisselerini satmak üzere anlaşma imzaladı” dedi.
Ayrıca Bloomberg, Mısır’ın IMF kredisini yaklaşık 6 milyar dolara çıkarmayı planladığını belirtti.